man hond

Honden zijn voor veel hondenbezitters de meest trouwe viervoeter, die je maar kunt bedenken. Met een hond kun je een echte band opbouwen. Hij is een kameraad voor het leven. Zit je niet lekker in je vel, dan merkt je viervoeter dit gelijk. Hij is zo goed in het verstaan van lichaamstaal, dat hij het merkt als je maar een spier in je lichaam aanspant. Ben jij onrustig? Verbaas je er dan niet over als je hond ook onrustig wordt. Ze zeggen wel eens dat een hond op zijn baas gaat lijken en in werkelijkheid is dat ook wel een beetje zo.

Hoe krijg je een band met je hond?

Een band moet je opbouwen, dat is bij mensen zo en dat is bij honden ook zo. Je moet het vertrouwen van het dier winnen, dat kan het beste van puppy af aan, maar het kan ook met een ouder dier, die bijvoorbeeld afkomstig is uit een asiel. Alleen dan moet je er wel rekening mee houden dat het wat langer duurt, omdat zo’n hond vaak veel heeft meegemaakt en het vertrouwen in mensen een heel eind en misschien wel helemaal is kwijtgeraakt. Om een band met je viervoeter te krijgen, moet je er energie insteken, maar je krijgt er dan ook wel iets voor terug, namelijk een kameraad voor het leven. Hoe bouw je die band op?

  • Ten eerste: Een hond heeft, net als kinderen, duidelijkheid nodig. Dat wil zeggen dat als jij het goed vindt dat je hond op de bank ligt, dan mag hij dat altijd. Je kunt niet zeggen dat hij de ene keer wel op de bank mag en de andere keer niet, dat zal hij zeker niet begrijpen. Wees dan ook altijd consequent en maak eigenlijk geen uitzonderingen. Dat is voor je hond alleen maar verwarrend.
  • Ten tweede: Blijf altijd rustig en schreeuw niet naar je hond als hij niet luistert. Sla en straf je hond niet, want hij weet niet eens wat hij verkeerd heeft gedaan en zal alleen maar bang voor je worden. Beloon goed gedrag en negeer negatief gedrag. Een beloning houdt niet altijd in dat je je hond een snoepje moet geven, het kan ook samen spelen inhouden.
  • Ten derde: Samen spelen is een heel belangrijk onderdeel in het opbouwen van een persoonlijke band. Ga maar eens samen touwtrekken of spelen met een bal. Je zult zien dat jij er van geniet, maar ook je hond. Door samen dingen met je hond te ondernemen wordt de band onderling versterkt. Je hond zal dan ook bereidt zijn om naar je te luisteren.
  • Ten vierde: Honden maken deel uit van een roedel en als jij niet de leidersrol op je neemt, zal de hond proberen het heft zelf in handen te nemen. Elke hond zal dan ook proberen een hogere positie in de roedel te verkrijgen. Wat je hieruit kunt opmaken is dat het dier leiding nodig heeft. Jij bent het voorbeeld en leert hem hoe hij zich moet gedragen. Want jij bent de roedelleider en jouw viervoeter zal niets liever doen dan de leider gehoorzamen.

Zorg goed voor je viervoeter

Goed zorgen voor je hond klinkt logisch, maar het gaat verder dan alleen maar eten geven, uitlaten en borstelen. Toch is het voor sommige mensen behoorlijk moeilijk om goed voor hun huisdier te zorgen. Hoe vaak zie je niet dat mensen hun kameraad overal mee naar toe nemen. Dat is geen probleem, zolang hij ook overal mee naar toe mag. Echter er zijn situaties waarin honden niet welkom is. Zo mogen honden vaak niet mee naar binnen in een winkel of attractiepark. Je zult dan ook voor die omstandigheden op zoek moeten naar een oplossing. Ga je naar een winkel toe dan kun je misschien het beste je hond gewoon thuislaten. Als je een dagje naar een attractiepark gaat, kun je vragen of je familie, buren of vrienden je hond een paar keer willen uitlaten, water verversen en eten willen geven. Op die manier zorg je goed voor je hond.

Laat echter je hond nooit alleen achter in de auto als blijkt dat je hond niet mee naar binnen mag. Je hond krijgt dan niet voldoende zuurstof binnen, heeft geen drinken en zal zich gaan vervelen. En als de zon schijnt kan je hond nergens een schaduwplekje vinden en reken maar dat de temperatuur in de auto flink kan oplopen. Het gevolg kan zelfs zijn dat de hond overlijdt aan oververhitting. Bij veel pretparken hebben ze zelfs speciale kennels waar je je hond kunt brengen tijdens je verblijf in het park. Een ideale oplossing als je niemand kunt vinden die op je hond kan passen. Toch komt het nog veelvuldig voor dat de politie gewaarschuwd moet worden en een hond moet bevrijden uit zijn benarde positie, omdat de baas van de hond deze heeft achtergelaten in de auto. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit nog steeds gebeurt.

Het is dan ook belangrijk om goed te overwegen of je een hond wel alles kunt bieden wat hij nodig heeft, voordat je tot aanschaf van een hond overgaat.

Comments are disabled.