mol

In deze blog zal ik jullie wat gaan vertellen over de Talpa Europaea, oftewel de mol. Dit bijna blinde diertje lijkt zo lief en onschuldig met zijn donkere zachte vacht en schattige, bijna niet zichtbare oogjes, maar niets is minder waar. Het blijkt een keiharde werker te zijn! Maar helaas wordt niet iedereen blij van dit beestje. Door de ondergrondse gangen die hij graaft, maakt hij de grond onbedoeld mooi los en luchtig. Maar bovengronds, op grasvelden bijvoorbeeld, kunnen spelende kinderen zich flink bezeren. Ze struikelen makkelijk over de ontstane molshopen.

Uiterlijk van de mol

De mol heeft een dichte zwarte vacht en op zijn buik is hij grijs. Als je hem zou oppakken, zou je voelen dat hij een zacht velletje heeft. Zijn waterdichte vacht zorgt ervoor dat hij van kou of vocht geen last heeft.
Ogen heeft hij wel, ze zijn alleen haast niet zichtbaar. Het zijn net twee speldenknopjes.
Echt oren heeft dit beestje ook niet, hij heeft een soort gaatjes naast zijn spitse snuit. Horen doet hij voornamelijk via zijn tast- en snorharen. De mol voelt dus meer en tast zijn omgeving grondig af. Zijn staart gebruikt hij ook als tastzintuig.
Zijn poten zijn onbehaard en zijn voorpoten zijn versterkt met een extra vinger.

Voortplanting

In het begin van het voorjaar gaan de mannetjes erop uit om een vrouwtje te zoeken. Ze zijn dan zo driftig op zoek dat ze eventueel zelfs water trotseren, want de mol kan gewoon zwemmen. De paringstijd voor de mollen is zo in maart en april. Als het “klusje” geklaard is voor het molsvrouwtje dan verjaagt ze meestal het mannetje zodat zij lekker rustig aan een nestkamer kan beginnen. Het nest bestaat meestal uit gras, mos en/of dorre bladeren. Molsvrouwtjes dragen hun jongen 4 tot 5 weken en dan worden er zo’n 2 tot 7 blinde molsjongen geboren. De jongen blijven ongeveer 4 tot 5 weken bij hun moeder om gezoogd te worden, daarna blijven moeder en kinderen nog zo’n 3 weken bij elkaar. Tegen eind juni gaan de jongen er zelf op uit om hun eigen voedsel te vinden en het volgende jaar zijn de nieuwe mollen dan geslachtsrijp.

Voedsel van de mol

Mollen zijn insecteneters. De mol is eigenlijk altijd op zoek naar eten en eet ook de meeste tijd van de dag. Slapen doet hij ook niet heel veel want hij moet veel in beweging blijven om eten te zoeken. Als hij een paar uur zonder eten zit, sterft hij letterlijk van de honger. Zijn lievelingskostje zijn wormen maar ook larven en slakken laat hij niet liggen en soms verorberd hij zelfs een jonge kikker of muis. Als hij wormen eet, bijt hij eerst de kop eraf, dit om ervoor te zorgen dat de wormen niet wegkruipen. Als er voldoende wormen in de omgeving zijn kan hij zelfs een voorraad gaan aanleggen.

Tot slot

Tot slot nog enkele kleine weetjes over dit leuke diertje.

  • De mol slaapt rechtop, met zijn hoofd tussen zijn voorpoten.
  • Mollen communiceren met elkaar door middel van geuren en geluiden.
  • Een molsvrouwtje is gemiddeld 10mm kleiner en 25 gram lichter dan een mannetje.
  • Een mol maakt gangen van 5cm breed en ze kunnen soms wel 200 meter lang zijn.

Comments are disabled.