mol

Mollen kunnen een ware plaag voor uw tuin zijn door de schade die ze aanrichten aan gazons bij het graven van hun gangenstelsel. Molrichels en molshopen ontsieren gazons en bloembedden, terwijl de wortels van jonge planten beschadigen en stenen omhoog komen door het gegraaf. Dit is de reden dat wij mensen het liefst mollen bestrijden. De natuurlijke leefomgeving van mollen is het bos, maar ze voelen zich ook prima op hun gemak in tuinen, weiland of bouwland.

Ultrasone apparaten

Dit apparaat geeft een ultrasoon geluid af en trillingen die de mol vervelend vindt. De mol zal zich niet meer op z’n gemak voelen en zijn territorium verlaten. Plaats het apparaat daar waar de mol het meest actief is. Wanneer de mol maar een klein stukje opschuift, moet je het apparaat mee verplaatsen. Net zo lang tot de mol geen overlast meer veroorzaakt. Naast apparaten op batterijen, zijn er ook die op zonne-energie werken. Dit is niet de meest effectieve manier van mollen bestrijden.

Klemmen

Mollenklemmen zijn erg doeltreffend, de klem klapt dicht op het moment dat de mol het ding aanraakt. Niet de meest diervriendelijke manier van mollen bestrijden, maar de mol is op slag dood als de val dichtklapt. Het zetten dient wel op de juiste wijze te gebeuren. Er zijn verschillende soorten klemmen verkrijgbaar, elke mollenklem heeft een eigen gebruiksaanwijzing. De schaarklem wordt het meest gebruikt, omdat die het makkelijks te plaatsen is. Mollenklemmen plaats je in een van de gangen van de mol en niet in een molshoop. In de molshoop lijkt makkelijker maar een mol komt zelden twee keer in dezelfde molshoop.

Vallen

Met een mollenval vang je de mol zonder het beestje te doden. Mollenvallen kun je het best in de herfst en het voorjaar zetten. In deze periodes zijn mollen het actiefst. Plaats de val in één van de hoofdgangen van de mol. Om te weten welke dat is, maak je ‘s avonds alle molshopen plat. De volgende ochtend kijk je waar de meeste nieuwe hopen zijn ontstaan. In dat gebied zet je je val.

Vergeet niet de val regelmatig te controleren. Een mol kan geen dag zonder eten, dan gaat hij dood. Heb je een mol gevangen? Laat het diertje dan vrij op een plek waar hij direct de grond weer in kan kruipen, zonder verdere schade aan je tuin toe te brengen.

Mollen bestrijden door uitroken

Er zijn bedrijven/winkels die speciale uitrook-apparaten verkopen en/of verhuren tegen mollen. Deze zijn geschikt voor gebruik door particulieren.

Let op: Sommige producten kunnen bij verkeerd gebruik gevaar opleveren; wees daarom zeer voorzichtig en volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig op.

Ook last van mollen? Klik hier.

Comments are disabled.