rat

Ratten zijn niet net zoals mollen schattige beestjes om te zien, helemaal niet zelfs. Ik vind ze dan ook helemaal niets charmants hebben en ik duld ze dan ook zeker niet in mijn tuin. Niet dat ik mollen en woelmuizen wel een plekje in mijn tuin gun hoor, want zodra die een poot over de drempel van mijn tuin zetten en mijn tuin veranderen in één grote ravage aan molshopen of muizengaten, zal ik er alles aandoen om ze zo snel mogelijk uit mijn tuin te verjagen. En daar gebruik ik mini carbid voor en ik denk dat bijna iedereen wel weet dat dit de oplossing is. Maar de grote vraag is of mini carbid ook werkt tegen gewone ratten?

Diervriendelijke aanpak

Mollen, muizen en ratten zijn ongedierte en niemand zit eigenlijk op te wachten op een plaag.  Het is dan ook logisch dat je dit ongedierte zo snel mogelijk wilt lozen. Je kunt voor deze gangen gravende dieren een klem neerzetten in een ondergrondse gang die actief gebruikt wordt, waarin je ze kunt vangen. Dit is echter geen diervriendelijke manier, want het dier vindt te allen tijden de dood. Zelf ben ik niet zo voorstander van deze aanpak en los ik het probleem liever op een diervriendelijke manier op. Je zou de mol, muis of rat kunnen vangen in een daarvoor speciaal ontworpen kooitje of koker en als je vangst geslaagd is het dier ergens ver van jouw tuin zijn vrijheid teruggeven. Het lijkt een ideale oplossing, maar het zegt niet dat hetzelfde beestje niet meer zijn weg terugvindt naar jouw tuin of dat zijn plekje door een andere mol of rat wordt ingenomen.

ratGravers verbannen met mini carbid

Het is alom bekend dat zowel mollen, woelmuizen en woelratten zich laten verjagen door carbid, ook wel mini carbid genoemd. Door wat mini carbid in de ondergrondse gang te leggen en daarbij een klein beetje water toe te voegen, ontstaat er een chemische reactie, waarbij acetyleengas vrijkomt en dat stinkt zo enorm dat geen van deze gravers weerstand kunnen bieden tegen deze enorme stank. Door het gebruik van mini carbid wordt de mol, woelmuis of woelrat uit zijn comfortzone getrokken en zit er niet anders op om te verhuizen naar een ander onderkomen om aan deze stank te ontvluchten. En meestal komt het beestje nooit meer terug. Dat is goed nieuws en het staat dan ook 1 – 0 voor de mens.

Eigenwijze dieren

Maar stel dat je nu geen last hebt van mollen, woelmuizen of woelratten, maar van de gewone bruine rat? Als je deze rat met mini carbid bestookt, kiest hij dan ook het hazenpad of is hij resistent tegen carbid? Uit recensies blijkt dat ook de gewone rat de geur van acetyleengas niet erg apprecieert en zijn biezen pakt en verhuist. Maar het kan altijd anders gaan dan je verwacht. Misschien verhuist het beestje wel gewoon naar een ander gebied in je tuin om daar gewoon zijn kop weer boven de grond te steken, afhankelijk natuurlijk van hoe groot je tuin is. We hebben nou eenmaal te maken met dieren en iedereen weet dat deze behoorlijk eigenwijs kunnen zijn. Er zijn altijd ratten, die net zoals sommige mollen zich niet zonder slag of stoot laten verdrijven van een favoriete verblijfsplek.

Zie je na de gangen te hebben behandeld met mini carbid toch weer nieuwe hopen in je tuin verschijnen, dan is de veroorzaker nog niet definitief vertrokken. Het is dan ook verstandig om de nieuwe gangen op nieuw met mini carbid te behandelen en je niet zomaar uit het veld te laten slaan. Geef de moet na één poging niet op, want je kent het spreekwoord wel: ‘de aanhouder wint’ en dat ben jij in dit geval. Als je maar lang genoeg volhoudt zal ook de bruine rat eieren voor zijn geld kiezen en jouw tuin voortaan met rust laten.

Voor alternatieve bestrijdingsmiddelen voor (woel)ratten, mollen en woelzmuizen, klik hier.

Comments are disabled.