Zeester

Er leven heel wat verschillende dieren op onze aardbol. Over de meest bekende diersoorten is behoorlijk wat informatie te vinden. Toch blijkt dat er rond dieren nog steeds veel mysterieuze feiten bestaan, waarvan we nauwelijks iets afweten. Ik zet de meest vreemde feiten voor je op een rij.

Dierenweetje over spinnen

Er zijn spinnen zoals kruisspinnen, die doorgaans slecht kunnen zien. Dat lijkt haast onmogelijk als je beseft dat de meeste spinnen vier paar, dus acht ogen hebben. Maar waarom hebben spinnen dan zoveel ogen, als ze toch al haast niets zien?

De twee grote ogen die zich in het midden voorop de kop bevinden, dienen voor het scherpstellen van de prooi. Naast de twee grote ogen bevinden zich twee kleinere ogen, die als functie hebben om de afstand naar de prooi in te schatten. Deze zijn dan ook vooral belangrijk voor het bespringen van de prooi.

Aan de achterkant van de kop heeft een spin ook nog een paar ogen, met deze ogen kan hij als het donker is zien. Als laatste heeft een spin ook ogen aan de zijkant van de kop, die hij gebruikt om de omgeving in de gaten te houden, als een soort groothoek lens. Hierdoor blijft een bewegende prooi niet onopgemerkt.

Insecten hebben voelsprieten, maar spinnen niet. De kleine palpen, die vaak als een vijfde paar kleine poten worden gezien, zijn tastzintuigen, waarmee de omgeving wordt afgetast.

Dierenweetje over spinnen

Vreemde weetjes over de zeester

Een zeester heeft een enorm sterk ontwikkeld herstellend vermogen. Als de arm van een zeester door een roofdier is afgehakt groeit er automatisch een nieuwe arm aan. Maar het gaat nog veel verder. Als blijkt dat aan de plek waar de arm afgehakt is nog weefsel aanwezig is van het centraal zenuwstelsel, dan groeit er op het afgehakte punt een nieuwe zeester. Heel erg bijzonder!

Maar er is nog iets, een zeester heeft geen hersens. Prikkels worden opgevangen door de vele zintuigcellen, die door het hele lichaam lopen.

Onsterfelijk mieren feit

Als een mier van wat voor hoogte ook naar beneden valt, dan zal hij nooit doodvallen. Dat is onmogelijk. Maar hoe kan dit dan? Een mier weegt nauwelijks iets, maar heeft wel een relatief groot lichaam. Deze omvang heeft invloed op zijn maximale valsnelheid, die niet hoger is dan 5 km per uur. En dat is toch erg laag.

Onsterfelijk mieren feit

Kakkerlakken dierenweetje

Zonder kop kan een kakkerlak nog weken verder leven. Net zoals bij een kip worden de centrale lichaamsfuncties van een kakkerlak niet aangestuurd door de hersenen. Raakt een kakkerlak zijn hoofd om wat voor reden dan ook kwijt, dan leeft hij gewoon verder, want het zenuwstelsel is verdeeld over het hele lichaam. Een kakkerlak heeft ook nog eens een ander soort hart dan dat wij kennen. Dit diertje ademt door een soort buisjes in de huid. Natuurlijk gaat de kakkerlak na een aantal weken zonder kop wel dood, maar dat komt omdat hij niet kan eten. Daar heeft hij wel zijn kop voor nodig.

Hoorbaar sprinkhanen feitje

Niet alle sprinkhanen, maar wel sommige sprinkhaansoorten hebben geen oren op hun kop, maar in hun poten. Zij horen dan ook met hun poten, via een gehoorgang dat op de schenen van de voorpoten ligt. Deze gehoorgang maakt deel uit van luchtwegen, dat bestaat uit kamers en buisjes.

Er zijn ook sprinkhanen die zelfs met hun achterpoten kunnen horen.

Hoorbaar sprinkhanen feitje

Warm weetje over krokodillen

Babykrokodillen in een ei zijn in eerste instantie nog geslachtloos. De temperatuur van het ei bepaalt of de krokodil een mannetje of een vrouwtje wordt. Hoge temperaturen brengen mannetjes voort. Dit geldt hetzelfde bij sommige hagedissen en schildpadeieren.

Bijzonder garnalen weetje

Een hart bevindt zich over het algemeen in de romp, maar niet bij een garnaal. Een garnaal wijkt af van de rest van de dieren. Het hart van de garnaal bevindt zich dan ook in de kop. Een rare plaats! En wist je dat in de kop van de garnaal zich ook alle ander vitale organen bevinden?

Bijzonder garnalen weetje

Hard feit over de octopus

Ook weer zo iets raars, waarom heeft een octopus aan één hart niet genoeg? Nee, de octopus heeft er wel drie! Eén van de harten van de octopus pompt het bloed rond. De andere twee harten heeft de octopus nodig om het bloed door de kieuwen te pompen. Als het bloedhart uitvalt, zal de octopus geen lang leven beschoren zijn.

Gevoelig schildpadden weetje

Misschien denk je dat een schildpad alleen gevoel heeft in zijn poten, kop en staart, maar dan heb je het mis. In het schild van een schildpad liggen ook zenuwen, dus als je een schildpad aait over zijn schild, dan voelt hij dat wel degelijk.

Gevoelig schildpadden weetje

De sidderaal, een schokkend feit

De sidderaal heeft veel weg van een paling, maar dat is dan ook alles. De naam zegt het eigenlijk al, een sidderaal siddert. Hij geeft elektrische schokken af, om zichzelf te verdedigen of bij het jagen. De kracht van de stroomstoot die de sidderaal afgeeft is wel zo’n 400 – 500 volt en kan oplopen tot 1 ampère. Met één zo’n stroomstoot kunnen wel 40 – 50 auto’s gestart worden. Bizar eigenlijk.

Giraffe feitje in de lengte

Iedereen weet dat een giraffe een ontzettend lange neg heeft. En toch heeft hij net zoveel nekwervels als elk ander dier. Maar wist je dat de tong van een giraffe ook vreselijk lang is? Deze kan wel een dikke 45 centimeter lang zijn? Dat moet ook wel anders kan hij nooit takken en bladeren van de boom eten. Hij krult als het ware zijn harde en stugge tong om de tak en de bladeren. Zit er toevallig een doorn aan de struik, dan zal hij hier geen last van hebben.

Giraffe feitje in de lengte

Comments are disabled.