vissen

Ga je op reis naar het buitenland, dan bestaat er altijd een kans dat je last krijgt van diarree. Zeker als je in landen rond de Middellandse Zee verblijft. Dit is erg lastig, maar er zijn een aantal ziekten, waarvan je de oorzaak vaak niet weet, maar die veel erger zijn dan diarree. Deze ziekten worden veroorzaakt door parasieten.

Penisvisjes; pijnlijke parasieten

Ooit gehoord van penisvisjes? Ja, je leest het goed. En ja, ze bestaan echt. Het penisvisje dat oorspronkelijk de naam Candirú visje draagt, komt voor in de Amazone rivier. De visjes worden aangetrokken door de urinegeur, als je onderwater plast. Voordat je het weet zijn ze de penisbuis ingezwommen.

Vaak kunnen deze visjes de weg terug niet vinden en komen uiteindelijk in de blaas terecht. Daar veroorzaakt het zeer pijnlijke ontstekingen. Het visje kan maar op één manier verwijderd worden en dat is operatief. En dat is natuurlijk geen pretje.

Niet alleen mannen kunnen last hebben van deze visjes, maar ook vrouwen. Het is dan ook raadzaam als je in dit gebied verblijft om niet in het water te urineren.

Zandvlooien

De meeste onder ons heeft vast wel eens van deze beestjes gehoord. Maar wist je ook wat zandvlooien voor effect hebben op je gezondheid? Zandvlooien komen vooral voor in het Midden Oosten, bepaalde delen van Afrika, Zuid Amerika en Zuid Europa. Deze parasieten verspreiden de ziekte Leishmaniasis, dit zijn zweren, die zowel op dieren als op mensen kunnen voorkomen.

Deze ziekte kent verschillende varianten en hierdoor variëren ook de symptomen. Als je besmet bent met deze ziekte, kun je last hebben van zweertjes die uit zichzelf weer verdwijnen, maar ook van hele grote zweren, die een lepra-achtige vorm aannemen. Het kan zelfs zulke extreme vormen aannemen, dat je neus helemaal weggevreten wordt van binnenuit.

Wordt Leishmaniasis niet behandeld, dan kan het zelfs de dood tot gevolg hebben.

Murenen en kleurrijke rif vissen; vergiftigende parasieten

Bevindt je je in Florida, Hawaï, Puerto Rico of een eiland in de Atlantische Oceaan, dan kun je een vergiftiging genaamd Ciguatera oplopen. Deze vergiftiging wordt veroorzaakt door het eten van een vergiftigde Murene of rif vis. De vergiftigde vissen dragen de gifstof ciguatoxine met zich mee. De verspreiding vindt plaats door de algen die deze vissen eten.

Ciguatera veroorzaakt aparte symptomen. Koud water voelt aan als warm water, dat is niet zo’n groot probleem, maar warm/heet water voelt aan als koud water. Je zou je levendig kunnen verbranden. Deze vergiftiging neemt een loopje met je gevoel.

Je kunt deze ziekte voorkomen door geen Murene of rif vis te eten.

Chrysops steekvlieg

Ben je in Centraal- of West-Afrika geweest, dan zou je wel eens een heel vervelend souvenir mee naar huis kunnen nemen, namelijk Loiasis. Door een beet van de Chrysops steekvlieg komen er wormpjes in je bloed terecht. Meestal merk je hier niets van. Je ontdekt het pas als de wormpjes rondzwemmen in je oogwit. Gelukkig kan deze oogwormziekte goed behandeld worden.

Ga je naar Centraal- of West-Afrika bescherm jezelf dan met insect-werende middelen, draag beschermende kleding en vermijd zoveel mogelijk plaatsen waar zich veel steekvliegen bevinden. Zo is de kans kleiner dat je deze parasiet mee naar huis neemt.
Chrysops Vlieg

Zwarte vliegen; de verblindende parasiet

Ga je op vakantie naar Afrika of Amerika en kom je in extreem afgelegen gebieden, kom dan niet te dichtbij snelstromende riviertjes of beekjes. Hier loop je namelijk de kans om gebeten te worden door vrouwelijke zwarte vliegen (Simulium), die jouw bloed nodig hebben om hun eitjes te voeren.

De gevolgen van zo’n beet zijn groot, want de vliegen zijn vaak geïnfecteerd met rivierblindheid, waardoor je blind wordt. Dit is ’s werelds één na belangrijkste oorzaak van blindheid onder de mensen.

Tseetseevlieg; de slaapverwekkende parasiet

De zogenaamde slaapziekte, wat moet je je daarbij voorstellen? De zogenaamde slaapziekte is een zeer ernstige ziekte. De boosdoener is de Tseetseevlieg, die leeft in Afrikaanse landen onder de Sahara. Wordt je gestoken door deze parasiet, dan wordt je heel erg ziek.

In het begin krijgt je hoofdpijn, koorts, vermoeidheid en spierpijn, je denkt al gauw aan griep, want deze verschijnselen hebben daar alles van weg. Maar de kans is groot dat je de zogenaamde slaapziekte hebt opgelopen.

Doe je hier niets aan, dan krijgt deze parasiet de kans je hersenen te bereiken. De gevolgen die dan optreden zijn een onbedwingbare slaap, gevolgd door epileptische aanvallen en uiteindelijk zal je doodgaan.
Tseetsee vlieg

Comments are disabled.